بیماری کروپ؛ علائم، تشخیص و روش های درمان

بیماری کروپ معمولا به صورت سرماخوردگی بروز می‌کند.

آیا با نزدیک شدن به فصل سرما و شروع مدارس شما هم مانند هر مادر دیگری نگران سلامتی فرزندتان هستید؟ فکر می‌کنید چقدر با بیماری‌های شایع در کودکان آشنا هستید؟ ما در این مطلب به معرفی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مسری در کودکان یعنی «بیماری کروپ» می‌پردازیم. این بیماری به دلیل همراه داشتن نشانه‌های تنفسی و ایجاد مشکلات جدی در کودکان کم سن و سال، معمولاً نگرانی‌های زیادی را برای والدین به همراه دارد. اما خوشبختانه نوع شدید این بیماری بسیار نادر است و شما با آگاهی از علائم این بیماری و شروع درمان به موقع می‌توانید مانع بروز علائم خطرناک آن شوید. پس اگر شما هم به سلامتی کودک دلبند خود اهمیت می‌دهید، در ادامه همراه ما باشید.

آنچه که باید درباره بیماری کروپ بدانید

اگرچه ویروس‌ها عامل اصلی به وجود آمدن این بیماری تنفسی هستند؛ اما اغلب دیده شده که باکتری‌ها هم می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند. فعالیت ویروس‌ها باعث ایجاد عفونت در قسمت‌های حنجره، لوله باد (ناهنچه) و لوله‌های برونش می‌شود. همچنین عفونت‌ها‌ عوارض دیگری مانند عفونت گوش و سینه را نیز به همراه دارند. شدت عفونت در تعیین مدت زمان دوره بیماری نقش اصلی را بازی می‌کند، اما به طور میانگین این بیماری 5 تا 6 روز فرد مبتلا را درگیر می‌کند.

این عارضه در کودکان 6 ماه تا 3 سال شایع است که علائم شدیدی را به همراه دارد. کودکانی که 3 سال بیشتر سن دارند و همچنین افراد بزرگسال کمتر به این بیماری دچار می‌شوند. پسران در مقایسه با دختران بیشتر در معرض ابتلا به این نوع بیماری هستند. همچنین، با توجه به اینکه کاهش دمای هوا در اواخر پاییز و اوایل ماه‌های زمستانی شدت ابتلا به این بیماری را در کودکان افزایش می‌دهد، می‌توان گفت که این یک بیماری فصلی نیز به حساب می‌آید.

عوامل موثر در شکل‌گیری بیماری کروپ چیست؟

ویروس‌هایی مانند آنفلوانزا، پارا آنفلوانزا، ویروس سنسیتیال تنفسی، سرخک و آدنوویروس در شکل‌گیری این بیماری نقش دارند. با این حال، باکتری‌ها می‌توانند باعث به وجود آمدن شکل پیچیده‌تری از این بیماری شوند. خوشبختانه احتمال درگیری افراد با باکتری‌ها بسیار پایین است و می‌توان گفت به ندرت اتفاق می‌افتد.

این بیماری معمولا در کودکان 6 ماه تا 3 سال شایع است.علائم و نشانه‌های بیماری کروپ چیست؟

کروپ معمولا به شکل یک سرماخوردگی معمولی آغاز می‌شود و التهاب ناشی از ویروس‌های موجود، به تشدید این بیماری کمک می‌کند. تورم تارهای صوتی یکی از شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری است که گرفتگی صدا را به همراه دارد. تب، سرفه‌ خشک که با گرفتگی صدا همراه است، تنفس پرسر و صدا و یا انسداد راه تنفسی،  عطسه و آبریزش بینی نیز از دیگر نشانه‌های این بیماری هستند. گلودرد هم یکی دیگر از علائم شایع است که معمولاً دو تا سه روز بعد از ابتلا به ویروس شروع می‌شود.

علائم این بیماری در طیفی از خفیف تا شدید (تهدیدکننده زندگی) که بسیار نادر است، وجود دارد. در بعضی کودکان که نشانه‌های شدیدی را تجربه می‌کنند، تب به 39 تا 40 درجه سانتی گراد هم می‌رسد. تب خفیف ممکن است ادامه داشته باشد با این حال، ممکن است بعضی کودکان تب را در علائم بالینی خود گزارش نکنند.

بی‌قراری و گریه یکی از عواملی است که باعث تشدید نشانه‌های این بیماری در کودک می‌شود. این علائم در شب‌ها شدت پیدا می‌کند اما پس از چند روز استفاده مکرر و به موقع از دارو کاهش پیدا می‌کند. با این حال، در نظر داشته باشید که طول درمان این عارضه در نوع شدیدتر می‌تواند تا 14 روز هم طول بکشد.

علائم این بیماری در کودکان بزرگتر، نوجوانان و بزرگسالان تا حدودی متفاوت است و معمولاً این گروه‌ها دچار علائم خفیف‌تری مانند سرفه می‌شوند و علائم شدیدی را گزارش نمی‌کنند.

علائم این بیماری در شب شدت پیدا می‌کند.آیا بیماری کروپ مسری است؟

از آنجا که این ویروس توسط قطره‌های عفونی همراه سرفه و عطسه‌های فرد مبتلا در هوا پخش می‌شود، میزان سرایت بسیار بالایی دارد. به ویژه در روزهای اول بیماری، فرد مبتلا می‌تواند به راحتی دیگران، به ویژه کودکان را مبتلا کند. همچنین عفونت می‌تواند توسط برخورد مخاط آلوده با اشیا در مکان‌های عمومی، مانند نیمکت‌های مدرسه، درها، و اسباب بازی‌ها منتقل شود. کودک سالم با دست زدن تصادفی به این اشیا و انتقال عفونت به دهانش احتمال ریسک ابتلا به بیماری را در خود افزایش می‌دهد.

راه‌های تشخیص بیماری کروپ چیست؟بیماری کروپ سرایت بسیار بالایی دارد

معمولا تشخیص این بیماری با بررسی شروع ناگهانی صدای درشت، سرفه و درجه تب صورت می‌پذیرد. آزمایش‌ها به ندرت و در موارد خیلی شدید لازم می‌شوند. همچنین استفاده از اشعه ایکس برای ناحیه گردن که باریک شدن راه تنفسی را نشان می‌دهد، یکی از راه‌ها برای تشخیص بیماری است ولی به ندرت توسط پزشک مربوطه درخواست می‌شود.

راه‌های درمانی بیماری کروپ چیست؟

این بیماری هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان به دلیل وجود مشکلات تنفسی می‌تواند ترسناک باشد، به همین دلیل اولین قدم، داشتن آرامش و اطمینان دادن به کودک است. بخار مرطوب و گرم یکی از راه‌هایی است که به کاهش تورم تارهای صوتی کودک کمک می‌کند و علائم را کاهش می‌دهد. همچنین هنگامی که شدت علائم در شب‌ها افزایش پیدا می‌کند، می‌توان با قرار دادن کودک در حالت نشسته به کاهش سرفه‌هایش کمک کنیم.

انسداد راه‌های بینی به مشکل‌تر شدن تنفس در کودک منجر می‌شود که شستشوی مکرر بینی با قطره‌های آب شور و سپس مکش ملایم و خارج کردن مخاط بینی، به تنفس بهتر کودک کمک می‌کند. استفاده از استامینوفن و ایبوپروفن برای تسکین درد و کنترل تب کمک‌کننده هستند، ولی مصرف این داروها باید زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد.

به ندرت پیش می‌آید که یک بیمار علائم تنفسی شدیدی را گزارش کند، اما در صورت مشاهده چنین موردی بیمار در بیمارستان و زیر نظر پزشک متخصص تحت درمان با داروی اپی‌نفرین (آدرنالین) قرار می‌گیرد. این دارو درمان موقت (دوساعته) علائم را به همراه دارد و معمولا بازگشت علائم به همان اندازه شدید است.

نتیجه‌گیری

در این مطلب به یکی از بیماری‌های شایع تنفسی در کودکان که با شروع فصل سرما بسیاری از کودکان را درگیر می‌کند، پرداختیم. بیماری کروپ، اغلب یک عفونت ویروسی است که بیشتر کودکان 6 ماهه تا 6 ساله را مبتلا می‌کند. علائم آن در آغاز شبیه سرماخوردگی است، اما در ادامه می‌تواند علائم شدیدتر تنفسی، سرفه خشک و گلودرد را نیز شامل شود. طول دوره بیماری، معمولاً 5 تا 6 روز و نهایتاً 14 روز است. با اینکه مصرف دارو با تجویز پزشک اثربخش‌ترین بخش درمان است، اما برخی مراقبت‌های خانگی مثل استفاده از بخار مرطوب و شسشتوی مکرر بینی، می‌تواند به سرعت بهبود بیماری کمک کند.

بلاگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *