بیماری مزمن کولیت اولسراتیو، در گروهی از بیماریها قرار میگیرد که مربوط به التهاب روده هستند. در این بیماری، پوشش روده بزرگ و راست روده در کودکان ملتهب میشود. در ابتدای بیماری این التهاب به رکتوم و سیگموئید وارد شده و سپس در کل روزه بزرگ پخش میشود.
اسهال مکرر از عوارض این بیماری است. اثر این بیماری به این شکل است که سلولهای سطح روده بزرگ از بین می روند و زخمهایی ایجاد میکنند. این زخمها باز هستند و ایجاد التهاب میکنند و باعث ترشح چرک، مخاط و خونریزی میشوند.
در این مطلب قصد داریم تا به علائم و راههای درمان کولیت اولسراتیو در کودکان بپردازیم.
دلایل بروز کولیت اولسراتیو چیست؟
عوامل ایجاد این بیماری ترکیبی از چند عامل هستند. نقش محیط در ایجاد این بیماری موثر است به شکلی که وجود ویروسی در محیط این التهاب را ایجاد میکند. اگر سابقه ژنتیکی در کودکان مبتلا به این بیماری وجود نداشته باشد، احتمال بهبودی این بیماری به صورت خود به خودی زیاد است. در مواردی که ژنتیک به وسط میآید، این التهاب باقی میماند. هیچ درمانی جز خارج کردن روده بزرگ برای این بیماری وجود ندارد.
چه افرادی در معرض بیماری کولیت اولسراتیو هستند؟
کسانی که در سنین بین 15 تا 35 سالگی قرار دارند، نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض این بیماری هستند. شروع این بیماری در کودکی یا بزرگسالی است. درصد ابتلا در بین مردان و زنان یکسان است و سابقه ارثی در ابتلا به این بیماری بسیار موثر است.
علائم کولیت اولسراتیو در کودکان
علائم این بیماری مانند بسیار دیگری از بیماریها در بین افراد مختلف متفاوت است. علائم زیر از جمله این موارد هستند.
- دل درد
- اسهال خونی
- احساس خستگی
- از دست دادن وزن
- از بین رفتن اشتها
- خونریزی در ناحیه رکتوم
- کم شدن میزان مایعات و مواد مغذی در بدن
- کم خونی که در اثر خونریزی شدید به وجود آمده باشد
در این بین علائمی وجود دارد که در کولیت اولسراتیو در کودکان، دیده شده است.
- زخم پوستی
- درد در مفاصل
- التهاب در چشم
- مشکل کبدی
- پوکی استخوان
- بثورات پوستی
- مشکل سنگ کلیه
شاید تعدادی از علائم این بیماری مانند علائم بیماریهای دیگر باشد. برای اطمینان از اینکه فرزندتان به کولیت اولسراتیو مبتلا شده است یا نه، به پزشک مراجعه کنید.
نحوه تشخیص کولیت اولسراتیو
در ابتدا درمانگر، درباره علائم و سابقه بیماری کودک از شما چند سوال میپرسد و سپس او را معاینه میکند. در ادامه آزمایشهایی را انجام میدهد که به شرح زیر هستند.
آزمایش خون
در آزمایش خون ابتدا تعداد گلبولهای قرمز سالم برای بررسی میزان کم خونی بررسی میشود. در مرحله بعد تعداد گلبولهای سفید برای بررسی میزان التهاب در بدن محاسبه میشود.
انواع دیگر آزمایش خون برای بررسی انواع حاد التهاب وجود دارند. التهابهای حاد و طولانی مدت باعث از دست رفتن پروتئین از بدن بیمار در روده میشوند که این مورد هم در آزمایش خون مورد بررسی قرار میگیرد.
آزمایش مدفوع
برای بررسی میزان و حتی وجود خون در مدفوع بیماری کولیت اولسراتیو در کودکان، از این آزمایش استفاده میشود. در این آزمایش وجود انگل و باکتری در مدفوع نیز بررسی میشود. سایر آزمایشات میزان عفونت را هم بررسی میکنند.
آزمایش آندوسکوپی فوقانی
این آزمایش توسط لوله کوچک چراغدار و انعطافپذیری انجام میشود که لنزی در سر آن وجود دارد. این لوله از قسمت بالای گوارش برای بررسی آن وارد بدن میشود. نمونههایی از بافت یا بیوپسی از بدن برای آزمایش گرفته میشود.
آزمایش سری GI
در این آزمایش مایعی گچی که باریم نام دارد در لولهای قرار میگیرد و به عنوان تنقیه در رکتوم کودک گذاشته میشود. این مایع باعث میشود تا در عکسبرداریها از شکم کودک با اشعه ایکس، انسدادهای روده و سایر مشکلات آن به خوبی دیده شوند.
آزمایش کولونوسکپی
در این آزمایش روده بزرگ بررسی میشود. شیوه کار این آزمایش به این صورت است که لوله بلند و انعطافپذیری وارد روده بزرگ کودک میشود و به بررسی بافتهای ملتهب، رشد غیرطبیعی و زخمها کمک میکند.
روشهای درمان کولیت اولسراتیو در کودکان
انتخاب نوع درمان به موارد زیادی از جمله سن، علائم جسمی کودک و میزان شدت بیماری بستگی دارد. راههای زیر برای درمان توصیه میشود.
درمان با رژیم غذایی
در مجموع رژیم غذایی خاصی توصیه نمیشود، مگر اینکه کودک به غذای خاصی حساسیت داشته باشد و یا معدهاش دچار مشکل شود. عدم مصرف چنین غذاهایی به بهبود کودک کمک میکند.
درمان دارویی
داروهایی که برای درمان استفاده میشوند، اغلب با هدف کاهش التهاب تجویز میشوند. این داروها شامل آنتی بیوتیکها و استروئیدها یا مواردی هستند که تاثیری بر سیستم ایمنی دارند.
بستری در بیمارستان
در صورتی که علائم زیادی از کولیت اولسراتیو در کودکان وجود داشته باشد، کودک باید در بیمارستان بستری شود. این بستری شدن مزیتهایی مانند دریافت مقدار مناسب مواد غذایی مورد نیاز کودک و مراقبهای ویژه را دارد.
عمل جراحی
طبق آمار از بین 4 کودک مبتلا یک نفر، نیاز به جراحی پیدا میکنند. این جراحی به دلیل خونریزی زیاد، پارگی شدید روده بزرگ و جلوگیری از سرطان انجام میشود. در این عمل کولون برداشته میشود.
نتیجه گیری
درست است که اگر وضعیت بیماری کولیت اولسراتیو در کودکان حاد شود، میتواند باعث مرگ و سرطان شود اما اگر به درستی از کودک مراقبت شود و رژیم غذایی مطلوبی داشته باشد، در طی مدت زمان طولانی علائم این بیماری از بین میرود. مراقبتهای بهداشتی و رژیم مواد غذایی سالم باید به طور ویژه در روند زندگی کودک قرار بگیرد تا زندگی سالمتری داشته باشد.