یکی از شایعترین مشکلات نوزادان و کودکان که خانوادهها درگیر آن میشوند، گوش درد در نوزادان و کودکان است که باعث نگرانیهای فراوانی هم میشود. در این مطلب قصد داریم در مورد این موضوع مهم و علل و البته راه حلهای موجود برای آن بحث کنیم.
اگر مشکلاتی از این دست به سرعت تشخیص داده شده و همچنین به سرعت روند درمان بر اساس علت درد به وجود آمده آغاز و پیگیری شود، مشکلات اغلب قابل حل خواهند بود و نگرانی خاصی وجود ندارد. اما در برخی موارد نیاز به پیگیری و روند پیچیدهتری است.
آشنایی با علت گوش درد در نوزادان و کودکان
گوش درد در نوزادان و کودکان به دلایل مختلفی به وجود میآید و در خیلی از موارد نیز به خودی خود برطرف میشوند. اما در صورت تکرار و ادامهدار بودن درد، باید حتما آن را جدی گرفت.
ذکر این نکته مهم است که برای تمامی گوش دردها در نوزادان و کودکان، آنتی بیوتیک تجویز نخواهد شد؛ زیرا ممکن است دلایل کاملا متفاوت باشند و نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نباشد. در ادامه به دلیل رایج بودن این مسئله در بین خانوادهها، به بررسی دلایل اصلی این مشکل میپردازیم.
تجمع جرم در گوش
اگر جرمها به خوبی از درون گوش کودک یا نوزاد خارج نشوند و در آن تجمع کنند، تبدیل به موادی سفت میشوند که کانال داخلی گوش را خواهند بست. در این صورت ممکن است کودک دردی را در گوش خود احساس کند.
در چنین مواردی به هیچ وجه نباید از گوش پاک کن یا چنین ابزارهایی استفاده کرد؛ زیرا فقط جرم درون گوش را به سمت عقبتر حرکت میدهند.
برای درمان این مشکل کیتهای مخصوص را تهیه کرده و در خانه به دقت این کار را انجام دهید. در صورت رفع نشدن مشکل، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
فشار هوا در گوش
یکی دیگر از علل گوش درد در نوزادان و کودکان فشار هوا است. در موارد و شرایط مختلفی مثل قرارگیری در هواپیما یا آسانسور، به دلیل برخی فعل و انفعالات در گوش که از حالت طبیعی خود خارج میشود، ممکن است گوش کودک دچار درد شود. معمولا برای جلوگیری از این مشکل، خوردن و جویدن راهکار ساده و مناسبی است.
عفونت کردن گوش میانی
گرفتگی گوش میانی دلایل مختلفی دارد؛ از این دلایل میتوان به سرماخوردگی یا عفونتهای مختلف اشاره کرد. در چنین حالتی بهترین کار مراجعه به پزشک است و معمولا پزشک برای رفع مشکل انواع آنتی بیوتیکها را تجویز میکند.
اگر مشکل عفونت گوش میانی برطرف نشود، طی زمان گسترش یافته و حتی به شنوایی کودک هم صدمه جدی وارد خواهد کرد.
دندان درد
شاید جالب باشد بدانید دلیل گوش درد همواره به دلیل مشکلات درون گوش نیست؛ یکی از عوامل بیرونی بروز این مشکل دندان درد است. همواره توصیه میشوند دندانهای کودک را به طور منظم و به موقع توسط دندان پزشک معاینه کنید که مشکلاتی از این قبیل هم برای او به وجود نیاید.
ورم کردن لوزهها
از علل دیگر گوش درد میتوان به ورم لوزه اشاره کرد. در این موارد معمولا گوش درد در کودک همراه با گلودرد است. اگر روشهای خانگی مانند کمپرس گرم یا داروهای ضد درد جواب نداد، توصیه میشود حتما به پزشک متخصص مراجعه شود. زیرا ممکن است مشکلات جدی مانند تومور یا سایر ناهنجاریها علت این وضعیت باشند.
علائم گوش درد چیست؟
همانطور که گفته شد، گوش درد در نوزادان و کودکان دلایل مختلفی دارد. به طور کلی علائم این گوش دردها به صورت زیر است.
کودکان ممکن است در این حالت با گوش خود بازی کرده و آن را بکشند. تب بالای کودک یا نوزاد دیگر علامت گوش درد در او است. کم اشتهایی و بیقراری و بیخوابی هم میتواند از دیگر علائم باشد.
در صورت عفونت سرفه کردن و آبریزش بینی هم میتواند خود را به صورت علائمی از گوش درد نشان دهد.
چه زمانی به سراغ پزشک برویم؟
سوال مهمی که برای خانودهها مطرح می شود آن است که در صورت درد گرفتن گوش کودک، چه زمانی باید او را به پزشک متخصص نشان دهند.
در حالت کلی اگر درد مداوم و بدون التیام بود، حتما کودک یا نوزاد باید توسط پزشک معاینه شوند.
اما در زیر موارد مهمی که باید بلافاصله کودک یا نوزاد را به نزد متخصص برد، آورده شده است:
- اگر کودک کمتر از 1 سال دارد و گوشهای او عفونت کرده است؛
- اگر کودک بیش از 1 سال دارد و گوش درد و تب را همزمان دارد؛
- اگر جسم و شی خارجی در گوش او داخل رفته باشد؛
- اگر گوش درد با تورم گوش یا قرمزی پوست همراه شده باشد؛
- اگر روشهای خانگی یا داروهای تجویز شده اثری در کاهش درد گوش نداشتند؛
- اگر خون و همچنین چرک از گوش کودک بیرون میآید.
چند روش پیشگیری مهم
در اینجا چند روش مهم جهت جلوگیری از گوش درد در کودکان را مرور خواهیم کرد که به کمک آنها میتوانید تا حدی جلوی این مسئله را بگیرید.
یکی از موارد مهم این است که برای تمیز کردن گوش کودک، چیزی را داخل گوش او وارد نکنید. همچنین توصیه میشود پس از اولین نشانههای سرماخوردگی در کودک یا نوزاد، آن را جدی بگیرید و سریعا درمان را آغاز کنید.
کنترل و شناخت آلرژیهای کودکان هم تاثیر زیادی در پیشگیری از این مسئله دارند.
نکته مهم دیگر آن که اگر کودک با شیشه شیر، شیر میخورد، زاویه نگه داشتن شیشه جهت عدم ورود شیر به لولههای گوش نوزاد اهمیت بسیار بالایی دارد. در صورت قرارگرفتن کودک به صورت کاملا افقی، این احتمال بیشتر میشود.
کلام پایانی
در این مقاله علل و برخی روشهای کنترل گوش درد در نوزادان و کودکان را بررسی کردیم. گوش درد میتواند نشانه مهمی از مشکل بزرگی در کودک باشد، بنابراین از همان ابتدای تشخیص گوش درد کودک یا نوزاد، آن را جدی گرفته و در جهت برطرف کردن مشکل قدم بردارید.
در صورت شدید بودن موضوع یا همراه بودن آن با مواردی مثل خروج چرک از گوش، حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ear-infections-in-babies-and-toddlers